keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Mitä stressasit tänään?

Ihminen kohtaa päivittäin stressaavia tilanteita. Stressiä voi olla negatiivista, positiivista ja neutraalia (distressi, eustressi ja neustressi). Voit stressata esimerkiksi uupuessasi työhösi tai jännittäessäsi uutta tilannetta. Positiivisessa mielessä mm. innostavat ja motivoivat tilanteet voidaan liittää eustressiin kuuluvaksi. Niinpä stressi on tärkeä ominaisuus ihmisen elämässä. Joskus pieni stressi voi olla hyödyksi tarkkaavaisuutta ja keskittymistä edistävänä reaktiona. Akuutti stressi lisää elimistön suorituskykyä, mikä on hyvä asia. Usein miten stressi mielletään kuitenkin negatiiviseksi. Pitkäkestoisena se myös sitä on. Krooninen pitkäkestoinen stressi voi johtaa vakaviinkin ongelmiin. Ahdistuneisuus, väsymys, avuttomuus ja toivottomuus, ovat yleisiä pitkäkestoisen stressin aiheuttamia mielialoja. Myös jännitteisyys, levottomuus, muistivaikeudet, keskittymiskyvyttömyys, turhautuminen, viha ja masennus kuvaavat stressistä aiheutuvaa tilaa.

Stressi on siis luonnollinen olotila, mutta miten sitä voisi hallita? Ensimmäisenä on puututtava stressitekijään.

1. Kartoita stressinaiheuttaja. Kysy itseltäsi mikä tilanne aiheuttaa stressin.
  • Kirjoita lista stressaavista asioista tai tilanteista, joita koet päivittäin, viikottain tai kuukausittain.
2. Pyri poistamaan asiat listaltasi yksi kerrallaan.
  • Vähennä, lopeta tai muuta velvoitteitasi
    • Pyydä apua mikäli et pysty niihin yksin.
 3. Tauota päivääsi
  • Tee eri tyyppisiä asioita päivän aikana, vältä multi-taskingia (tee yksi asia kerralla) ja rentoudu pitkin päivää.
4. Syö, liiku ja harrasta monipuolisesti

5. Ajattele positiivisesti


Hidastaminen, yksinkertaistaminen ja niin sanottu downshift ovat myös tätä päivää.

Stressistä ja sen käsittelystä löytyy myös paljon kirjallisuutta. Muunmuassa Yle puheessa Jari Sarasvuo kertoo kuinka huonoa stressiä voi välttää elämällä vaistojen kautta, ei mielen.

Niin mitäkö minä olen stressannut tänään?
Kiire töissä voidaan luokitella tuohon distressin osaan. Ahdistava tilanne, jossa töitä on työhön käytettävään aikaan nähden liikaa, mutta siltikin ne olisi saatava tehtyä ajallaan.
Eustressinen osuus päivässäni osui salibandypelin jännitykseen. Flowtilan tapainen keskittynyt jännite kentällä tapahtuvaan toimintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti