lauantai 25. huhtikuuta 2020

Mihin joukkueen menestys perustuu?



Tässä se tulee. Salainen resepti joukkueen, tiimin tai yhteisön menestykselle. Tee nämä ja ole voittamaton. Varmasti? No ei nyt sentään. Nämä ovat vain omia ajatuksiani.Voit ne silti lukea ;)

Menestys, mitä sillä tarkoitetaan? Tämä kysymys on ensimmäisessä vaiheessa tärkeintä tiedostaa ja valjastaa kaikkien tietoon. Ajatellaan tässä esimerkissä että se olisi urheilussa jonkin sarjan joukkuemestaruus. Onko tämä mestaruus päätavoite vai/ja voidaanko ajatella että ympärillä on isompia kokonaisuuksia tai välitavoitteita. Esimerkiksi tavoite voi olla se että tekeminen on mukavaa (mikä toki voi myös mahdollistaa onnistumisen entistä paremmin) tai voittamisen kustannuksella on vielä tärkeämpää varmistaa organisaation, junioreitten tai henkilökohtainen kehittyminen ja jatkuvuus. Ykköstavoite ja mahdolliset muut asiat on priorisoitava ja ne on oltava kaikkien tiedossa. Arvot, yhteisöllisyys ja tekemisen palo. Miten motivoit tavoitteen kaikille yhteiseksi päämääräksi?

Voittava taktiikka. Jotta yhteistyö toimii, täytyy kaikkien noudattaa selkeäksi muodostunutta, omaksuttua sekä hyväksyttyä taktiikkaa (ymmärrys-osaaminen-tahto). Taktiikan tulee olla hyväksi havaittu, mutta myös ominaislaadultaan hieman poikkeava. Ketterä niksi tai tiettyyn tilanteeseen suunniteltu poikkeava toimintamalli luo muista erottuvan hyödyn. Taktiikan ydinasioiden täytyy olla kuitenkin kaikkien tiedossa, niinpä myös toteutuksissa täytyy tilanneprioriteetit olla kaikkien tiedossa.

Kolmas kohta on joukkueen rakentaminen. Jos on mahdollista rakentaa joukkue pala palata, on kunkin palasen osalta mietittävä kunkin palasen tärkein ominaisuus ja sen vaikutus kokonaisuuteen. Mieti tukeeko se valittua taktiikkaa? Luontaiset taipumukset ja tämän hetkiset henkilökohtaiset motiivit ovat kuitenkin oltava ominaisuuksille myöteiset. Yksilövalmennuksen tärkeimpiä asioita on valmennuttaa yksilö mukaan kokonaisuuteen. Henkilökemia, roolitus ja yksilön merkityksellisyyden täytyy olla koko joukkueen yhteinen asia. Miten henkilökemia sekä tukee joukkuetta erilaisuudellaan, mutta myös sopii yhteen henkilötasolla? Miten toimii vararesurssointi ja mitkä ovat mahdolliset "ulkopuoliset" tekijät? Mieti nämä ennakkoon.

Oman osaamisen äärirajoilla. Ajatellaan että yksilö tai koko joukkue tietää olevansa hyvä jossakin asiassa. Tätä kyseistä asiaa tehdään tällöin mieluisasti ja se tuotta myös tulosta, mutta kuinka paljon tulosta se tuottaakaan jos tämän hyvän ominaisuuden kehittämiseen käytetään lisää aikaa. Käytä siis vahvuuksiasi, mutta älä tuudittauhin siihen että se aina riittää, vaan myös vahvista vahvuuksiasi. Vahvuuksia on helppo vahvistaa. Onko kaikki valmiita tekemään asian eteen paljon "töitä" ja mikä on sitoutumisaste? Miksi yksilö olisi valmis laittamaan 100 lasiin omalta kohdaltaan? Miten joukkue hitsaantuu? Suurin haaste onkin luoda tekemiseen tietyn totisuuden ja rentouden harmonia. Muista vahvistaa myös heikkouksia, sillä vahvuuksilla voitetaan, mutta heikkouksilla voidaan hävitä.

Oma osaaminen ja roolitus on kuitenkin joukkueen sisällä tiedostettava ja nähtävä kokonaisuutena. Kuten liikenteessä myös joukkueessa yksilön on ymmärrettävä, että liikennesäännöistä huolimatta sinun täytyy olla valmis myös joustamaan oikeuksistasi. Tarkoitan tällä sitä että vaikka olisit roolitettu tiettyn tehtävään, niin et voi piiloutua sen alle ja ajatella asiaa pelkästään oman napasi kannalta. Oman osuuden hoitaminen harvoin riittää. Täytyy ottaa vastuuta, joustaa, auttaa, jopa luopua omasta bravuurinstaan siksi, että jokin muu osa-alue vaatii kokonaisuuden kannalta enemmän kyseisenä hetkenä. Miten saada yksilöstä paras irti ja onhan yhteinen pelikirja varmasti kaikkien tiedossa myös oman roolin ulkopuolisin osin? Joissain tilanteissa huippuyksilön osalta voi taktisesti olla viisasta käyttää erityisvapauksia kunhan tämä on kaikkien tiedossa.

Kokonaisuus rakentuu yhdessä tekemisestä kentällä ja sen ulkopuolella. Tekemiseen vaikuttavat suuresti ympäristön sidosryhmät. Tarkoittaen esimerkiksi kulttuuri, lajiliitto, valmennusoppi, rahastot, sponsorit ja median muodostama paine tai totuttu toimintamalli. Ohjeita, neuvoja ja hyväksi todettuja malleja on syytä hyödyntää, mutta mieti ovatko kaikki loppujen lopulta ohjaamassa toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla kohti päätavoitetta. Kaikki ei sovi kaikille. Mieti kokonaissuutta ja mahdollisesti yksilöllisiä tarpeita. Mitä työkaluja joukkue ja yksilö tarvitseen onnistuakseen? Mikä ajatus puoltaa välineen valitaan? Tietenkin tavoitteen kannalta valitaan ne toimivimmat.
Kuten yksilön tekemisessä, niin myös joukkueen osalta on mietittävä mitkä mahdollistavat ns. lapsenomaisen innokkuuden ja kuitenkin ammattimaisuuden soipivassa suhteessa. Tukijoukkojen ja koko ympäristön vaikutus kokonaisuuteen on valtava. Miten yksilö ja joukkue kääntää tämän kaiken parhaiten voimavarakseen?

Johtaminen (ja) tai pikemminkin voisi sanoa johtajuus. Kun johtaminen ei riitä tarvitaan johtajuutta. Johtajuutta on löydyttävä kokonaisuuteen nähden riittävä määrä ja johtajuuden on toimittava niin joukkueen kuin yksilön suuntaan resonoivasti. Tiedosta ketä kannattaa kannustaa ja kuka tarvitsee kritiikkiä. Sillä eri persoona tarvitsee paremmin suoriutuakseen eri tilanteissa erilaisia ärsykkeitä tai neutraalimpia singnaaleja. Miten teet tämän koko joukkueelle? Voit antaa esimerkiksi kritiikin kohdistaen sen koko joukkueelle, mutta lisäksi käydä yksilöllisesti asian läpi miten tekeminen näkyy kunkin henkilökohtaisessa toiminnassa tarvittaessa positiiviseen sävyyn. Esimerkin näyttäminen ja edestä johtaminen ovat toki toimiva tapa, mutta pidäthän mielessä myös luottamuksen ilmapiirin ja vastuun antamisen. Siten mahdollistat kasvamisen sekä kehittymisen mahdollisesti entistä paremmin. Yleensä uudessa ryhmässä suoritustaso paranee jos johtamistaso jakautuu aikajanalla tiukasta linjasta löysentyvään. Toisin päin johtaminen saattaa olla hankalaa. Johtamisen linjaa ja sen vaikutusta on kuitenkin syytä kuunnella herkällä korvalla ja reagoida oikea-aikaisesti. Kokonaistyö ja päätökset täytyy olla perusteltua sekä myytävissä yhteiseksi päätökseksi jonka takana kaikki voivat olla. Ja mikä tärkeintä itsensä johtaminen ja kehittyminen korostuu joukkueen kasvun mukana. Yhdessä eteenpäin.

Tässä nämä olivat...

Joten, tee tämä kaikki ja epäonnistu. Ainakin epäonnistuminen jollain tasolla on todennäköistä. Jatka suorittamista ja kas, onnistut. Sillä kaikki on kuitenkin mahdollista. Moni kilpailuhenkinen /kunnianhimoinen henkilö vihaa häviötä, mutta tärkeää on myös huomioida miten tappion jälkeen jatkaa. Epäonnistumista ei pidä pelätä tai miettiä, mutta se on huomioitava siitäkin syystä että se on yksi onnistumisen kulmakivistä. Pettyminen, sisuuntuminen, asioista oppimisesta on siten vahvistamisen kannalta tärkeä käännekohta. Vaikka ei olisi kyse niinkään isosta kokonaisuudeta kuin joukkueesta, niin jo pelkästään yksittäisen yksilön yksittäinen teko kaikessa onnistumisen kompleksisuudessaan sisältää yleensä ottaen jo niin ison suoran tai epäsuoran vaikutuksen kokonaisuuteen, että sattumaa ei voi syrjäyttää tästä kokonaisuudesta. Siitäkin huolimatta että epäonnistuminen ei kohdistuisi koko joukkueeseen, se silti kasvattaa koko joukkuetta.
Kaikesta huolimatta asioilla on lopulta tapana järjestyä ja se miten asiat järjestyy on kuitenkin suurelta osin kiinni siitä mitä ympärillä tapahtuu. Tehkäämme siis oikeita asioita, oikeaan aikaan, kullekin oikealla tavalla. Nauti matkasta, nauti kokemuksesta, sillä se on voittamisen jälkeenkin se ikimuistoisin.

1 kommentti:

Hannu kirjoitti...

Tässä vielä tiivistettynä otsikkotasolla nämä 8 tärkeää onnistumisen kohtaa:

Tavoitteen tiedostaminen
Taktiikan luominen
Joukkueen rakentaminen
Osaamisen jalostaminen
Roolin hitsaaminen
Ympäristön kokonaisvaikutukset
Johtamisen kulmakivet
Epäonnistumisen kääntäminen