tiistai 5. huhtikuuta 2011
Lumilautailu
Tykkään mielettömästi kahdella suksella hiihtämisestä, mutta laskettelu lumilaudalla se vasta hauskaa onkin!
Tavallista rinnelaskua, temppuilua freestylessä tai nopeaa ratalaskua, kaikki käy! Tosin muuta kuin tuota tavanomaista rinnelaskua en juurikaan osaa tai uskalla kokeilla.
Minkälainen lumilauta sopii parhaiten minulle?
Lumilaudan valinnassa tiedon juuri minulle optimaalisesta lumilaudasta saa tietenkin parhaiten (ja ainoastaan) kokeilemalla. Muutamia asioita voi kuitenkin huomioida lumilaudan valinnassa. Lumilaudan oikeaan pituuteen on olemassa hyvä sääntö, joka on suurin piirtein leuan ja nenän väliin. Kuitenkin laudan kokoa mietittäessä kannattaa huomioda sen käyttötarkoitus. Kokeneimmille laskijoille ja varsinkin vauhdikkaaseen laskuun soveltuu paremmin pitkä lauta. Pitempi ja jäykempi lauta sopii hyvin myös puuterilumessa laskemiseen, sekä isoista hyppyreistä hyppiville. Pienempiin hyppyreihin, sekä erilaisiin temppuiluihin sopii kuitenkin paremmmin pieni ja löysempi lauta. Lumilaudan jäykkyydessä kannattaa huomioida käyttötarkoituksen lisäksi myös oma paino. Painaville henkilöille jäykempää ja kevyemmille löysempää.
Lumilaudan muoto ja leveys kannattaa myöskin valita käyttötarkoituksen mukaan. Täysin symmetriset laudat (twin) sopivat parhaiten freestylen tapaiseen temppuiluun, koska tällöin ei ole väliä miten päin laskee. Lauta on kärjestä ja takaa saman muotoinen ja jäykkyinen, joten lasku kumpi jalka edellä tahansa sujuu helposti. Yleensä twin -laudat ovat myös tosi löysiä, jolloin ne sopivat hyvin reileihin. Directional -lauta on puolestaan laudan takaa hieman jäykempi, josta on hyötyä hyppyjen alastulossa. Laudassa siteet on aseteltu hieman taaemmas etuosasta, jolloin vapaalasku onnistuu paremmin. Directional twin -laudassa on haettu välimuotoa edellisille laudan ollessa muuten symmetrinen, mutta takaosa on jäykempi. Laudan leveyden kanssa kannattaa huomioida ainakin kengän koko. Varpaat ja kantapää ei saa mennä liikaa kantin yli, mutta liian leveä lautakaan ei aina ole hyväksi. Leveä on helpompi hyppyjen alastulossa, kapea taasen kulkee lujempaa, sekä kääntyy helpommin.
Sitten vielä oikeanlaiset siteet ja kengät. Ensin kannattaa valita jalkaan hyvin sopivat kengät. Pehmeät kengät taipuvat paremmin ja täten helpottavat freestylen temppuiluja, mutta sopivat myös freeride laskuun. Kovat kengät ovat kuin laskettelumonot. Nämä lumilautailumonot taipuvat vain tarvittavan määrän samalla tukien kovaa painonsiirtoa tarvittavassa ratalaskussa. Sopiviin kenkiin täytyy löytää myös sopivat siteet. Kuten kenkiä, myös siteitä on eri tyyppisiä, kokoisia ja jäykkyyksisiä, joten kannattaa olla huolellinen kenkien ja siteiden yhteensopivuudessa. Siteiden pehmusteiden ja räikkien miellyttävyys kannattaa myös testata ennen ostopäätöstä.
Tavalliseen rinnelasketteluuni parheiten soveltuva paketti voisi siis olla tuo directional -lauta, pehmeillä (mutta ei liian pehmeillä) kengillä ja strap -siteillä. Hei mutta tuollaisenhan minä juuri ostin. Halvalla kevään tarjouksista :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti