sunnuntai 2. elokuuta 2009

Hauki

= kala

Hauki (Esox lucius) on myös petokala. Vesien valtias. Kalastuksen suola ja oma henkilökohtainen lempi kalastuskohteeni. Ajatella, että voin napata vedestä valtavan kokoiseksi kasvaneen ikäiseni körmyn. Elämää yhtä kauan nähneenä tapaamisemme on kuitenkin ikimuistoinen. Puolentunnin taisto saattaa hyvinkin päättyä jommankumman osapuolen väsymiseen, taidokkaaseen liikkeeseen, tai esimerkiksi siiman katkeamiseen.

Vaikka monet väittävät hauen maistuvan puulle (onhan siinä vähän rasvaa) en itse vaadi sen kanssa välttämättä mitään muuta syötävää. Mielestäni hauki on hyvää sellaisenaan uunissa paistettuna. Tietenkin syödessä mukavaa on, jos se on fileoitu ruodottomaksi. Myös erilailla maustetut fileet grillissä, pannulla tai savustettuna ovat hyviä.

Lihan maun kannalta on hyvä yrittää pitää kala kylmässä. Perattaessa kannattaa varoa sapen rikkomista ja liman sekoittumista lihaan (huuhtele riittävästi, jos näin käy). Sanotaan myös, että suurempien (yli 5kg) haukien jatkuva syönti ei ole suositeltavaa. Suuri hauki on tällöin saattanut kerätä itseensä ajan myötä suuren määrän haitallisia metalleja. Myös meressä eläneet hauet saattaa maistua paremmalta pienissä lammissa eläneiden sijaan johtuen sen paremmasta ruokavaliosta.


P.S. Suurin saamani hauki on niin suuri, ettei sen kuva mahtunut sivulle.

1 kommentti:

Maritimus kirjoitti...

Hauki kuuluu algae heimoon.

Jos Valkeinen meille jänkäpeuran suo, ottakaamme hetki vastaan hartaudella. Hauki on upea kala.

Mitä ruuanlaittoon (matlagning) tulee, suosii hauen pitkulainen muoto monia valmistustapoja.

Loppuun varoitus: hyvissä haukivesissä kannattaa uidessa pitää uikkarit jalassa, hauki nappaa jos jonkinlaiseen "täkyyn"