tiistai 26. lokakuuta 2010

Nukkumisasento


Olen miettinyt miten nukkumisasento vaikuttaa ihmiskehoon ja mikä olisi paras asento viettää noin kolmanneksen ajastaan. Itselle mieluisimmassa asennossako? Ei välttämättä. Maatessa nesteet ja kuona-aineet laskeutuvat ja vaikuttavat siellä missä välttämättä ei haluaisi. Jotkin asennot saattavat aiheuttaa kuorsaamista ja hengenahdistusta, kun taas jotkin asennot raajojen puutumista tai jopa hermostovaurioita. Niskat ovat jumissa tai tuntuu ettei ole nukkunut juuri lainkaan. Mitä jos huono asento aiheuttaa vielä jotain tiedostamattomia ongelmia?

Nopeasti ajateltuna sanoisin, että kylkiasento on paras mahdollinen asento nukkumiseen. Ohjeistetaanhan tajuton ihminenkin aina kääntämään kylkiasentoon. Hengitys on turvattu ja niskat välttyvät isommilta kiertymiltä. Mutta onko merkitystä kummalla kyljellä olisi parempi nukkua? Onko sydämen sijainnilla merkitystä tässä? Voiko verenkierto häiriintyä pitkään samoin käytetystä asennosta? Entä käsien ja jalkojen asennot? Onko tyynyn käyttö jalkojen välissä suositeltavaa?

Toisaalta vatsavaivoista kärsivälle on suositeltu selällään makaaminen, pään ollessa hieman koholla ja polvien koukussa (ylä- ja alaraajan alla tyyny). Selällään maatessa ainakaan kädet eivät jää niin helposti muun kropan alle.

Vatsallaan makaaminen on monille mieluisa asento (varsinkin kovalla alustalla nukkuville), mutta myös epäergonominen. Se voi muodostaa ongelmia rangan kierrossa ja sitä myöten aiheuttaa hermosto- tai lihaskipuja. Lisäksi jos nukut yön vatsallasi voi aamulla kasvosi olla turvoksissa.

Tyyny ja patja vaikuttavat tietenkin myös paljon kuhunkin uniasentoon. Hyvällä alustalla selkärankasi pysyy luonnollisessa asennossa ja tunnet makaavasi tukevasti. Lihakset pääsevät rentoutumaan ja niska on hyvin tuettuna. Liian kova tai liian pehmeä alusta ei ole hyväksi. Jossain on kuitenkin myös sanottu, että kovalla alustalla olisi hyvä nukkua. Toisaalta taas kova alusta ei anna riittävästi lepoa keholle. Olisiko siis hyvä vaihdella asentoja ja alustoja, lämpötiloja ja materiaaleja? Mistä näistä enää ottaa selvää? Kaikesta huolimatta nukkuminen on edelleen mukavaa!

Ei kommentteja: